Vércsoport-meghatározás és ellenanyagszűrés

A vércsoportok a vörösvérsejtek felszínén elhelyezkedő molekulák, ezeket vércsoport-antigéneknek hívjuk.  A vércsoportok öröklődő tulajdonságok. A vércsoportokat a vércsoport-ellenanyagokkal (antitestekkel)  mutatjuk ki. Míg az antigének a vörösvérsejtek felszínén találhatók, ellenanyagaik a vérplazmában  (vérsavóban) mutathatók ki. 

A vércsoportokat ú.n. vércsoport-rendszerekbe csoportosítják. A két legfontosabb vércsoport-rendszer az  ABO és az Rh rendszer. A vércsoport-hovatartozás egyik legfontosabb szerepe vérátömlesztésnél (transzfúzió) van. A  vérátömlesztés szempontjából az ABO rendszernek van a legnagyobb jelentősége. 

A vérátömlesztésben játszott szerepük mellett a vércsoportoknak a terhesség során is komoly jelentőségük  lehet, ha az anya vörösvérsejtjei nem hordoznak egy bizonyos antigént, amely viszont, az apától öröklötten,  jelen van a magzati sejteken. Újszülöttkori hemolítikus betegséget leggyakrabban az Rh rendszer antigénjei/antitestjei okozzák. Az Rh rendszeren belül az ú.n. D antigénnek van a legnagyobb  jelentősége. Az Rh negatív (D negatív) anyák Rh pozitív (D pozitív) gyermekeinél a legvalószínűbb, hogy  az anyai antitestek megbetegíthetik a magzatot. Az 1970-es évek óta van lehetőség a D negatív anyák  megvédésére az immunizálódástól. 

Az ABO és Rh rendszeren kívül is vannak más vércsoport-rendszerek. Ezeknek az antigénjei/antitestjei is  képesek transzfúziós szövődményt, illetve újszülöttkori hemolítikus betegséget okozni. Ilyenek sokkal  ritkábban fordulnak elő, mint az ABO és Rh vércsoport-rendszerek esetében.

 

Kinek javasolt a vércsoport- és ellenanyagvizsgálat? 

Műtét előtt álló személyeknél és terhes nőknél szokták kezelőorvosaik kérni a vércsoport-vizsgálatot. 

Mivel a vércsoport-antigének öröklött tulajdonságok, az élet során nem változnak, azt hihetnénk, az élet  során elég azt egyszer meghatározni. Az ismételt vizsgálatok nem is arra irányulnak, változott-e valakinek  a vércsoportja az előző vizsgálat óta, hanem arra, hogy nem termelődött-e ez idő alatt antitestje. Amíg a  vércsoport állandó tulajdonság, az antitestek megjelenése egy folyamat. Új ellenanyagot egy előző  transzfúzió, vagy egy előző, illetve fennálló terhesség válthat ki. 

Laboratóriumban minden vércsoport-vizsgálatra küldött vérmintából elvégezzük az ABO- és Rh(D)  meghatározást – ez ismert vércsoportú egyénnél a személyazonosság igazolására is szolgál, valamint az  ellenanyagvizsgálatot. Terheseknél a terhesség során kétszer-háromszor végzünk ilyen tesztet, mert a  terhesség fennállása alatt is előfordulhat, hogy újonnan kialakul egy vagy több antitest.

A betegek és terhesek között a szövődményt, illetve újszülöttkori hemolítikus betegséget okozni képes  ellenanyagok előfordulási gyakorisága 1-2% körül van. Sokszor transzfundált betegeknél és/vagy többszöri  terhességen átesett nőknél a gyakoriság magasabb lehet. 

Ha laboratóriumunkban váratlan antitestet mutatunk ki, akkor a beteget/terhest az Országos Vérellátó  Szolgálat megfelelő szaklaboratóriumába irányítjuk, ahol az ellenanyagot kivizsgálják és eldöntik, a beteget  milyen vérrel kell szükség esetén transzfundálni; illetve hogyan kell a baba születésére felkészülni. 

Igen ritkán előfordul, hogy az ABO- és D-meghatározásnál is olyan probléma merül fel, amelynek a  megoldására laboratóriumunkban nincs lehetőség, ilyenkor is az OVSZ-be irányítjuk a vizsgálandó  személyt. 

A vizsgálat nem igényel előkészületet, adalékanyagot nem tartalmazó natív, friss vér szükséges.

Helyszínek:

  • Kék Hold Alternatív Gyógycentrum – Érd, Budai út 12.
  • Kék Hold Alternatív Gyógycentrum – Lajosmizse, Dózsa György út 106.

Ára: 15 500 Ft 

Csapatunk a labor eredmény kiértékelésben is rendelkezésére áll. Ezzel kapcsolatban külön egyeztetés szükséges.

További kérdés esetén keressen minket bizalommal!

JELENTKEZZEN BE HOZZÁNK ONLINE!

Vizsgálat típusa*
Vizsgálat helyszíne*
Vezetéknév*
Keresztnév*
E-mail cím*
Telefonszám*