Uniós digitális covid-igazolvány kisokos

2021 július elsejével Magyarországon is bevezetésre került az uniós digitális Covid-igazolvány (vagy más néven digitális zöldigazolvány, angolul: EU Digital Covid Certificate – EUDCC), amely megkönnyíti a szabad és biztonságos utazást az EU-n belül a koronavírus-járvány alatt.

Az okmány tulajdonosa három különféle jogcímen igazolhatja védettségét:

  1. oltási igazolvánnyal, ha kapott koronavírus elleni védõoltást,
  2. tesztigazolvánnyal, ha negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
  3. gyógyultsági igazolvánnyal, ha felgyógyult a Covid19-bõl.

A különbözõ oltásokat és teszteket tekintve azonban az egyes tagországok saját belépési feltételeket határozhatnak meg, emiatt rengeteg a kérdés az igazolványokkal kapcsolatban. De ne aggódjon, segítünk eligazodni, vegyük sorra a lehetõségeit!

  • Oltási igazolvány

Oltási igazolványra jogosult, ha legalább egy alkalommal beoltották bármilyen koronavírus elleni vakcinával, és az elsõ oltástól számított egy év még nem telt el. Az oltási igazolvány érvényessége 1 év. Ugyanakkor minden esetben a fogadó ország határozza meg, hogy mely vakcinákat fogadja el, és azt is, hogy a védetté minõsítéshez hány oltás szükséges, az oltás után hány napnak kell eltelnie, továbbá, hogy az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget.

Ökölszabályként az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcinákat minden tagállam elfogadja, ha a második oltás után eltelt legalább 14 nap vagy egydózisos vakcina esetében az oltás után ugyancsak 14 nap. Ha tehát Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Janssen oltást kapott, felvette az összes dózist és azóta eltelt 2 hét, akkor korlátozásmentesen utazhat az Unión belül, továbbá Norvégiába, Liechtensteinbe, Izlandra és Svájcba, amennyiben a célország nem szigorít a beutazási feltételeken.

  • Felgyógyulási igazolvány

Ha valaki igazoltan átesett a fertõzésen, az felgyógyulási igazolványra lehet jogosult, amennyiben az utolsó pozitív eredményû PCR-tesztje óta vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigén gyorsteszttõl számított 15 nap eltelt, és 180 nap még nem telt el. Az igazolványt legkorábban 11 nappal azután kell kiállítani, amikor elsõ alkalommal készült pozitív eredményû negatív PCR teszt. Az uniós felgyógyulási igazolvány érvényessége rövidebb az oltási igazolványénál: maximum 180 nap, de a tagállamok ettõl rövidebb idõpontot is megállapíthatnak.

Magyarországon a bonyodalmat az okozza, hogy a koronavírus második és harmadik hullámában a megnövekedett tesztigény miatt a hatósági tesztelések során elõször antigén gyorsteszteket végeztek, és csak akkor készült PCR teszt, ha az antigén teszt negatív eredményû volt. Amennyiben a gyorsteszt pozitív volt, a fertõzöttség igazolást nyert, és számos esetben nem készült a késõbbiekben PCR teszt. Az uniós covid-igazolványhoz azonban a betegségen való átesettséget csak pozitív PCR teszttel lehet igazolni.

A másik értelmezési nehézség, hogy a magyar védettségi igazolvány igényléséhez az átesettség tényét vérbõl végzett, pozitív eredményû antitest tesztekkel is lehet igazolni (ha nem készült hivatalos teszt, de az illetõ vélhetõen átesett a betegségen), melyek azonban az uniós igazolványhoz nem megfelelõek, csak a meghatározott idõintervallumon belüli pozitív PCR teszt.

 

  • Tesztigazolvány

A fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen típusú és érvényességû tesztre van szükség a beutazáshoz. A negatív PCR tesztet egységesen elfogadják, de egyes tagállamok a negatív antigén gyorstesztet is. A tesztek érvényességében nagyobb a szórás, hiszen az lehet 24, 48, 72 óra is (Magyarországra történõ belépéshez például 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges).

 

Az uniós digitális Covid-igazolvány letöltéséhez és további információkért kattintson ide! Amennyiben a táblázatokban nem szereplõ országba tervez utazni, vagy nem közvetlenül Magyarországról utazik a célországba, látogasson el a Konzuli Szolgálat megfelelõ oldalára.

 

JAVASOLJUK: RE-OPEN APP AZ UTAZÁSHOZ

Ez az applikáció az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján áttekintést nyújt az európai országok egészségügyi helyzetéről. Lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérje a koronavírus helyzetének alakulását az Ön országában és azon túl. Az EU újbóli megnyitása emellett tájékoztatást nyújt az érvényben lévő korlátozásokról, többek között az utazókra vonatkozó karantén- és vizsgálati követelményekről. Ez segít abban, hogy úgy tervezze meg utazását Európában, hogy közben megőrizze biztonságát és egészségét. Magyarul is elérhető itt (https://reopen.europa.eu/hu).

 

TESZTELJEN VELÜNK!

Budapesten 3 tesztponton várjuk: a budaörsi, dunakeszi és óbudai Auchan parkolókban.

Jelentkezzen be ügyfélszolgálatunkon! 

JELENTKEZZEN BE HOZZÁNK ONLINE!

Vizsgálat típusa*
Vizsgálat helyszíne*
Vezetéknév*
Keresztnév*
E-mail cím*
Telefonszám*